JOULULANKAKALENTERI

Luukku 16

Oletko hankkinut Joululankakalenterin? Kirjaudu tästä sisään:

16.12

Yhteystietomme:

Luonnonväreillä värjääminen

Yleisön pyynnöstä tutustuin lankojeni luonnonvärjäykseen ja olen onnistunut saamaan lähes ruusukullan väristä lankaa krappi-juurella! Värjäämisessä on omat kiemurat, mutta kun varaa riittävästi aikaa, riittävän ison kattilan ja lämpömittarin niin lopputulos on juuri sitä mitä halutaan. 

Luonnonvärjäys eroaa tavanomaisesta värjäämisestä siten, ettei kaksi värjäyskertaa tuo täysin samaa sävyä keskenään. Värjäykseen vaikuttaa ilman kosteus, vesi, pienetkin lämpötilaerot. Luontoa ei saa kesytettyä! Minusta on oikeastaan hienoa, että luonnonvärit tarjoavat pieniä yllätyksiä. Miksi oikeastaan kauppojen rekillä olevien vaatteiden tulisi olla keskenään täydellisen samaa sävyä, kun väri on kuitenkin sama ja sävyerot ovat usein varsin pieniä? Ja jos pitää niin miksi pitäisi olla? Tämä pienien erojen sietäminen toisi hienot mahdollisuudet tuoda markkinoille luonnonväreille värjättyjä tuotteita aivan eri määriä. Helsingissä ja Lohjalla värjätyt langat ovat hieman eri sävyisiä riippuen siis kaupungista, vaikka lanka ja ohje ovat samat! Saman erän kesken väri on toki täysin sama.

Krappilla värjääminen Riikan ja Ritun kanssa

Kävin yhdessä Puikelon Riikka Rängmannin kanssa tutustumassa luonnonvärjäykseen Sirinä-Designin Ritu Kokkolan opissa. Riikka pitää villivihannes-, metsämieli- ja kädentaitokursseja ja koska luonnonvärjäys vielä hänen tietotaidoistansa puuttui niin vihin Riikan Knokkonin salaiseen värjäyskokeiluun ja hän lähti mukaan Ritun luo Tarvon Perinnekäsityön kurssikeskukseen Helsingin Munkkiniemeen.

Ritu on tekstiilisuunnittelija, joka maahantuo muun muassa nepalilaista nokkoskangasta ja opettaa monia perinteisiä käsityötaitoja. Onneksi, koska me Riikan kanssa tosiaan opimme mitä on luonnonvärjäys! Ritu opetti meille mitä apuaineita tarvitaan ja miten tärkeää on varata aikaa ja seurata lämpötilaa. Seisoimme kattilan äärellä ja heittelimme kattilaan erilaisia aineita kuin Kyöpelivuorella konsanaan!

Hienoin hetki koettiin, kun Knokkonin nokkos-hamppu-puuvillalankavyyhdit laskettiin väriliemeen. Lanka pysyi ryhdikkäänä ja väri alkoi heti tarttua hyvin kiinni. Vyyhtejä hämmennettiin aika ajoin ja lämpötilaa edelleen seurattiin. Langasta tuli tasaisesti värjääntynyttä, eikä nokkosen tuoma himmeä kiiltokaan kaikonnut!

https://www.facebook.com/Puikelo 

https://www.instagram.com/puikelo_/?hl=fi

https://www.sirina-design.fi/

Lankaa, kankaita ja valmistuotteita

Knokkonin verkkokaupassa on tarjolla lankojen lisäksi myös kankaita ja muutamia valmistuotteita, kuten pyyheliina, huivi ja ruokaliina. Haluan tuoda erilaisia tuotteita niin yritysten kuin kuluttajien tarpeisiin, omaan käyttöön, liikelahjaksi tai vaikka syntymäpäivälahjaksi. Alkaen 18.12 tarjolla on myös Knokkonin krappilla värjättyjä lankavyyhtejä! Pienen pussukan lisäksi lankaa voi vaikkapa neuloa neulekoneella tai virkata käsin tehosteraitoja omiin tuotteisiin. 

Ruokaliinan taitteluohje

Knokkonia oltiin tulossa haastattelemaan johonkin lehteen ja taittelin odotellessani ruokaliinoja (tai kattausliinoja), jos saisin ne näyttävämmän näköisiksi. Ruokaliinan taittelu onnistui paremmin kuin hyvin ja päätin, että julkaisen taitteluohjeen tässä videona. Uskoisin, että tällä taitoksella on jo jokin nimi ja sen on varmasti joku muukin kehittänyt. Joka tapauksessa tämä taittelu sopii Knokkonin nokkos-puuvillaiselle ruokaliinalle tosi hyvin. Laita video pyörimään ja kuule luukun 18 kohdalla luukku 16!

Lisää kuvia Instagramissa ja Facebookissa #Knokkon

Joulun kunniaksi Knokkonin ruoka/kattausliinat -20% koodilla NOKKOSALE. 

Koodi on voimassa 22.12.2020 asti.


Hali by monfre

HALI by MonFre on luonnonvalkoinen ja sen koko on 40 cm *168 cm.

Huivi MonFren verkkokaupassa. 

Katso videoilta, miten HALI puetaan eri tavoin.

MonFre

Käsitöistä, ajattomasta muodista ja suunnittelusta nauttiva Minna on yrittäjä MonFren takana. MonFren kaksi vaatekauppaa Monalisa Hyvinkäällä ja Fredrika Porvoossa tarjoavat upeita värejä, muodin mukavuutta ja istuvuutta aikuiselle naiselle.

MonFren verkkokauppa 

MonFre Facebookissa 

Erityisen MonFresta tekee heidän eettistä ja ekologista tuotantoa oleva uusi design-huivi HALI by MonFre. Monikäyttöinen HALI by MonFre on kuin lämpöinen halaus. HALI by MonFre on valmistettu Knokkonin kankaista, jotka sisältävät nokkosta, kuituhamppua ja luomupuuvillaa. Nokkonen ja kuituhamppu ovat ekologisia ja miellyttäviä kuituja. Nokkonen on lisäksi kaikkein hengittävin luonnonkuitu ja se tuo HALI:in silkkisen tunnun ja himmeän kiillon.

Tämän päivän ”salaisessa luukussa”:

Aamunkajo – virkattu kassi

Toinen osa tästä romanttisesta kassi CAL:sta on julkaistu! Ohje löytyy myös Arteenin verkkokaupasta tai Ravelrystä. Virkkausiloa!

Päivän ohje

Digikalenterissamme on kaikille avoimia, maksuttomia ohjeita, joihin voit käyttää niin joululankakalenterin minivyyhtejä kuin omasta lankavarastosta löytyviä ihanuuksia ja pieniäkin keriä.

LISÄKSI, jos olet hankkinut tai saanut lahjaksi ”oikean” fyysisen joululankakalenterin, löydät sen ensimmäisen luukun pohjasta SALASANAN, jolla pääset kirjautumaan ja avaamaan ”salaisen” osion joulukalenteristamme. 

Käyttäjätunnus: Joulu

SalasanaLöydät oman kalenterisi luukusta nro 1 

Kiitos kun huomioit, että salasana on henkilökohtainen ja tarkoitettu vain sinulle. 🙂